Tekst: Sina Rindal Petersen

Yoguttene har vært en av de mest omtalte rapgruppene de siste årene, og har satt norsk trap på kartet. I tillegg til dette, startet bergenserne sitt eget plateselskap kalt YG musikkgruppe, der mer musikk fra Bergens undergrunn er representert gjennom høy kvalitet og et sirkus av forskjellige alias og kallenavn. Blant artistene i stallen finner vi Sushi x Kobe som tidligere i år slapp EP-en Kobes Vinter, og ikke minst Asken og Onge Anka, som sammen med Yoguttene overrasket oss med utgivelser denne uken.

Det er en god stund siden vi har hørt noe fra Yoguttene, der deres forrige utgivelse var albumet $VAI for et år siden. Yoguttenes lekne og frigjorte tilnærming til hiphop, har de siste par årene blitt det dominerende soundet i den norske versjonen av verdens største og mest streamede musikksjanger. Etter å ha hatt flere listinger på P3 og stor suksess forrige album, har forventningene til 2016 vært høye. Nå er ventetiden over, og innfrir med singelen Chillern Her. Låta er et samarbeid med Tromsø-guttene Snow Boyz, som tidligere i vinter slapp singelen Vi Kommer, og er produsert av guttene i Kvamkollektivet. Chillern Her er et spennende samarbeid som viser Yoguttene fra en ny side, men slår som vanlig til med god energi og topp stemning.

Det er derimot et Yoguttene-medlem som ikke bare chiller, og det er Onge Anka. Yoguttene har lenge stilt krav om å «Slippe Anka fri», noe som har ført til Onge Ankas solodebut Slipp Anka fri det er vår. Onge anka er nå det andre Yoguttene-medlemmet som starter sitt eget soloprosjekt etter at Handerre Linni slapp Minimum i fjor. EP-en er helt i YGMG-stil og gjester artister som Jenny Skavland og Sushi x Kobe-medlemmene Onge $ushimane og Kobe-wan Kenobi.

Asken er det uunngåelige resultatet av en oppvekst i Bergen fostret på drømmer, regn og rap. Han produserer under navnet Herb Excalibur lll (HE3) og rapper under navnet Asken. Låter blir til i isolasjon eller sammen med produsent og makker DOBBELV. Innflytelsene er mange og sjangrene er flyktig, basen er bergensrap og sluttproduktet det samme. Asken slapp tidligere i år sin debut-EP Byen. EP-en høstet gode kritikker fra diverse blogger, og ble blant annet beskrevet som «en veldig fin og melodisk utgivelse fra brosteinen i Bergen» av KulPrat. Nå er oppfølger-EPen Natten sluppet, og den følger i samme spor. Produksjon er delt med DobbelV, og de syv låtene brer seg utover i et variert landskap av stemninger og atmosfærer. Til tross for at det er Asken holder det rent med få featuring artister, får vi høre 100.000 $vaimann (Jenny Skavland fra Yoguttene) på låta Heller Ned.

Disse utgivelsene må selvfølgelig feires og, YGMG inviterer derfor til Svaisommer II den 3. juni på Blå i Oslo og den 4. juni på Landmark i Bergen. Her har du mulighet til å få med deg Yoguttene, Asken og Snow Boyz, samt Linni og Kvamkollektivet.
Anka og Jenny_Foto_Rust Natklub København