Det er en ny uke, og det betyr en ting: ny musikk! Så denne mandagsmorgenen har vi gleden av å introdusere deg til debutanten Frego, og hans splitter ny låt «Ikke Fly For Nærme Sola». Singelen kommer med tilhørende musikkvideo som har premiere her på rubato. 19-åringen fra Oslo har nylig startet å lage musikk, og ønsker å markere seg i det norske rap-gamet. Debuten handler om å tro på seg selv, og gå mot strømmen for å gjøre noe ukonvsejonelt eller ikke.Sjekk ut musikkvideoen og låten nederst i saken.


Tekst: Jørgen Berntson Aase

Til rubato. har Frego følgende å si om debuten «Ikke Fly For Nærme Sola»:

– Inspirasjonen til låten kommer fra historien om «Ikaros» fra gresk mytologi, som kort fortalt handler om «Ikaros», som hadde vinger konstruert av voks og fjær. Han trosset faren råd om å ikke fly for nærme solen, for da kom solens varme til å smelte vingene. Det endte opp med at han falt ned fra himmelen, og døde.

Vi tok en prat med den unge debutanten, for å høre mer om debuten og hvem han egentlig er:

Gratulerer med debutlåt! Hva kan du fortelle om låten?
– Tusen takk! Inspirasjonen til låten kommer fra en historie jeg tilfeldigvis leste, den handlet om “Ikaros”, som kort fortalt hadde vinger laget av fjær og voks, som smeltet da han fløy for nærme sola. Temaet er basert på dette og handler om den indre tvilen man kan oppleve når man står overfor valget om å gjøre noe ukonvensjonelt eller ikke. Samtidig er det en introduksjon av meg som artist.

Låten er produsert av en tennåring fra North Carolina, skrevet og spillt inn på soverommet mitt i Bergen, og mastret av en annen 19-
åring i Kiev. Så det er et internasjonalt sammarbeid mellom tennåringer som har connected via internett, noe jeg syns er ganske dope.

For de som ikke kjenner deg så godt, hvem er Frego?
– Frego er en 19 år gammel rapper fra Oslo indre øst som studerer i Bergen, som nettopp begynte å lage musikk.

– Det er et internasjonalt sammarbeid mellom tennåringer som har connected via internett, noe jeg syns er ganske dope.

Hvordan vil du beskrive musikken din?
– Det kan vel kalles “conscious rap” med tanke på at låten(e) har substans og budskap. Musikken består alltid av gjennomtenkt innhold, komplekse rim-mønstre, og noen dumme barz.

Temaet i låta tar for seg janteloven, og det å føle å ha troen på seg selv. Føler du at janteloven står sterkt i Norge?
– Den er absoultt tilstede, men kanskje ikke i like stor grad som før. Tror internett har ført til at flere tørr å gjøre hva de vil, at folk blir inspirert av å se andre som gjør sin ting (s/o baws gang).

Hvor/ hvem henter du inspirasjon fra?
– Jeg henter inspirasjon fra egentlig overalt ass, musikk, kunst, filmer, mitt eget liv, venner og mote. Dave, Ferrari og $ki Mask The Slump God er de artistene som inspirerer meg mest akkurat nå.

– Det er og inspirerende å se den bølgen av unge rappere på min alder gjøre det stort, sånn som Cezinando, Nalband, Hkeem, Angelo Reira, og Ezarri.

Hvilken norsk artist kunne du helst ønske at du kunne ha gjort en feature med?
– Magdi. Det er mange flinke norske artister jeg har lyst til å jobbe med, men Karpe er de som har inspirert meg mest, husker at jeg kunne alle sangene på “Rett fra hjertet” da jeg var 8 år gammel haha. Grunnen til at jeg sier Magdi og ikke Chirag, er det at Magdi nesten aldri gjør features, så å få han på en låt ekstraaaaa spesiellt (Ikke misforstå, å ha en låt med raggen hadde også vært mad). Så vidt jeg vet er Arif den eneste som har en Magdi-feature.

– Hva er planene videre?
– Planen er å gi ut mer musikk, så får vi se hva som skjer.

Sjekk ut premieren av «Ikke Fly For Nærme Sola» her:

Videoen er laget av Philip Geertsen.