mddq6rZeE00

Poprockpunk-artisten Jon Olav dukket opp i det norske medielandskapet da han i august 2017 slapp videoen til låten “Hei Erna”, hvor han tok et kraftig oppgjør med hvordan vår kjære statsminister behandler vår kjære jordklode, og regjeringens generelle klimapolitikk. Videoen til låten kom kort tid etter, og var kreativ og et friskt pust blant alle musikkvideoer som finnes der ute. Nå er Jon Olav ute med nok en ny låt og video, og den er en av de beste vi har sett på lenge.

Musikkvideoen til «Repetitivt System» er en blanding av lyric-video og vanlig musikkvideo, og bruker en litt annen vri enn ellers. Vi tok en prat med hovedpersonen selv for å finne ut hva han tenker om det visuelle, planer videre og litt annet.

Gratulerer med ny video, som forøvrig er en av de kuleste vi har sett på lenge.
Hvordan kom du/dere frem til å lage videoen sånn?

– Takk! Så hyggelig at dere liker den. Filmen ble til gjennom en ganske lang prosess. Før sommeren tenkte vi at vi skulle lage en film av klipp som andre personer sendte inn til oss, som de måtte filme med mobilkamera. Men vi fant ut at vi heller ville lage en halvveis lyric-video halvveis musikkvideo der vi filmet folk som gjorde ting med mobil. Typ syklet med mobil, browse på trikken etc. Etter å ha filmet litt så fant vi ut at vi hadde allerede mye gøyere klipp som vi hadde filmet på turné i sommer og at vi heller ville bruke det i stedet for noe som var staga. Så bare klippet jeg og min trofaste filmmakker Martin Bremnes det sammen. Det gikk egentlig ganske fort. Og det var veldig gøy å lage den. Tro det eller ei, men ingenting av det dere ser er staget!

– Tro det eller ei, men ingenting av det dere ser er staget!

Hvordan jobber du med det visuelle?
– Det er litt forskjellig hvordan vi jobber med det visuelle. Vi har jo laget tre veldig
forskjellige musikkvideoer til nå. Men felles for alle er kanskje at det starter med at jeg får
en slags idé om hvilken estetikk som jeg mener passer til den enkelte låta, enten med tanke på budskap eller lydbildet. Så lufter jeg den idéen for Martin og andre som jeg jobber tett med. Og om idéen er god nok starter vi å gå litt mer i dybden. Eller vi prøver i alle fall å planlegge så godt som mulig. Jeg og Martin som gjør mesteparten er egentlig ikke så veldig flinke med den der planleggingen. Men det blir jo ofte ganske ålreit. Så når vi har fått filmet nok og vi er fornøyde med det vi har så tar Martin stort sett over arbeidet der i fra og gjør det han kan best. Altså det med redigering og sånn. Det er ikke jeg helt stødig på enda, så det er fint å ha han med.

– Når vi har fått filmet nok og vi er fornøyde med det vi har så tar Martin stort sett over arbeidet der i fra og gjør det han kan best. Altså det med redigering og sånn. Det er ikke jeg helt stødig på enda

Tenker du visuelt når du lager musikk?
– Det har skjedd at jeg har tenkt visuelt når jeg lager musikk. Men ikke så veldig ofte. Det som skjer oftere er at jeg ser en klar retning for det visuelle i den musikken som jeg lager. Typ hvilke farger som hadde vært kult å bruke, filmatiske stilarter etc.

Hva er din drømme-feature?
– Jeg syns sånne feature-spørsmål alltid er veldig vanskelig. Det er jo så mange kule artister det hadde vært gøy å samarbeide med. En av mine desidert største helter er Justin Vernon og han hadde det vært gøy å kunne samarbeide med en eller annen gang. Selv om det kunne blitt litt språktull. Dagny hadde det vært rått å gjør noe med. Også må jeg jo innrømme at det hadde vært utrolig stas om vi kunne fått til et helsunnmørsk samarbeid med Sigrid, som er en av de kuleste artistene i Norge for tiden.

Hvor ser du deg selv om 10 år?
– Om ti år håper jeg at jeg har kommet så langt at jeg kan ta ferie med god samvittighet!
Kanskje jeg har fått en liten familie som jeg kan reise til Hellas med der vi skal spille mye
bondebridge med litt vin på en terasse. Så håper jeg at jeg har fått meg et studio der jeg
sitter og lager noen rolige låter både til meg selv, men også til andre. Og jeg har nok fått
meg et hus med en liten hage som jeg kan styre litt med. Jeg har jo jobbet litt som anleggsgartner en del somrer og kunne tenke meg å bruke det jeg har lært av det. Og så har jeg blitt en av Norges største artister da. Det blir et viktig moment i livet.

– Og så har jeg blitt en av Norges største artister da. Det blir et viktig moment i livet.

Hvordan har sommeren vært?
– Sommeren har vært den beste hittil. Vi har vært mye rundt på festivaler i Norge, som dere
har sett i videoen vår, og vi har kost oss helt vilt mye. Jeg reiser rundt med mine beste venner og gjør det jeg liker aller best. Så det er en upåklagelig tilværelse. I tillegg har vi
begynt å planlegge høsten som også kommer til å bli den beste noen sinne.

– Jeg reiser rundt med mine beste venner og gjør det jeg liker aller best.

Hva er din drømmescene å spille på?
– Min drømmescene er hjemme på Sunnmøre. Jeg har en drøm om at jeg, en vakker dag om 10-15 år, skal gjøre en fullsatt stadionskonsert hjemme på Color Line Stadio. Det hadde vært helt ekstremt. Ellers så hadde det vært kult å kunne headline en festival i hjembygden min. Men den festivalen eksisterer ikke enda, selv om den burde det. Det er verdens fineste bygd serru.

Hvordan går du fram for å lage låter? Fra ide til ferdig låt.
– Dette er et spørsmål som nesten har like mange svar som jeg har låter. Det nærmeste jeg kommer en standard er ved selve opprinnelsen til idéen. Det skjer ofte slik at noe trigger meg, så danner det seg et bilde av sangen på noen få sekunder og da hører jeg eller føler jeg ofte hele sangen i sin helhet inne i hodet. Det er de beste øyeblikkene jeg har med musikk. Det er det nærmeste jeg kommer eufori. Men så endrer den seg ofte tusen ganger på veien til det ferdige produktet. Ofte blir det bedre enn det jeg i utgangspunktet hørte for meg også. Og det er jo kanskje bare bra. Bedre er jo tross alt bra.