Skrevet av: Alexander Falleth

Evelyn Mali Moen er jenta fra den lille byen, med de store drømmene. Hun begynte å skrive låter da hun var 14 år gammel, og nylig fikk hun låten sin «Ishav» listet på NRK P1. Hun er nå ute med ny musikkvideo til låten, som er filmet i vakre naturomgivelser ved Gullfjellet, utenfor Bergen.

Evelyn Mali kommer fra den lille byen Mosjøen, og i hjemmet fikk kreativiteten hennes fritt spillerom under oppveksten, noe hun selv er veldig takknemlig for.

 –  Jeg vokste opp i et hjem som satte kreativitet veldig høyt. Huset var alltid fullt av instrumenter av varierende slag, og det kom så og si alltid musikk strømmende ut fra de fleste rommene. Jeg og min eldre bror ble alltid oppfordret av foreldrene våre til å følge alle kreative impulser, noe jeg er veldig takknemlig for.

Til tross for at hun har skrevet låter siden hun var 14 år gammel, tok det noen år før hun turte å vise låtene hennes til andre.

– Det var ikke før ett år inn i musikklinjen på videregående at jeg turte å vise låtene mine til andre. Etter det ble jeg aktiv i det lokale musikkmiljøet, noe som igjen førte til at jeg spilte inn en demo hos en kompis som studerte musikkproduksjon. Noen år etter vi gjorde det, kontaktet han meg og fortalte om studioet han var med på å starte opp i Trondheim, BigHall Audio. Og sendte det som da var begynnelsen på ‹‹Ishav››, slik låta høres ut i dag. Han lurte på om dette lydbildet var noe jeg var interessert i å utforske, noe jeg selvfølgelig svarte ja til! Resultatet ble et drømmende lydlandskap med både elektroniske og akustiske elementer.

Foto: Peter Kirkegaard

«Ishav» er en låt med et melankosk preg, og bærebjelken i låten er Evelyn Mali sin silkemyke stemme, akkompagnert av både akustiske og elektroniske elementer.

– Låta handler om det å holde fast ved noe man burde gi slipp på. Jeg skrev ‹‹Ishav›› i en tid der jeg fortsatt prøvde å finne ut hva kjærlighet egentlig innebar, og de forskjellige aspektene rundt. Egentlig liker jeg best å la det være opp til lytteren å tolke tekstene. Jeg har alltid brukt musikk som trøst og selskap, og mitt aller største mål er at noen skal kunne kjenne seg igjen, og kanskje finne litt trøst i mine låter også.

Låtene til Evelyn Mali har et stort fokus på personlige tekster, og da «Ishav» ble listet av NRK P1 forteller hun at det var litt skremmende og at det hele var veldig uventet.

– Det er vel noe av den beste motivasjonen jeg kunne ha fått! Det var utrolig uventet i og med at låta ikke var sluppet da den ble listet, så det var på en måte et lite (veldig trivelig) sjokk.

Låtene mine er veldig personlige og utleverende, så det var såklart nerver med i bildet. Det er som å sende barna sine ut i verden, og da er det ekstra stas å få så god drahjelp fra NRK!

Dagens populærmusikk henter i stor grad sin inspirasjon fra elektroniske sjangere. Særs få, om ingen, har kombinert elektronisk musikk med vise- sjangeren, slik Evelyn Mali gjør i ‹‹Ishav››.

– Jeg har alltid holdt vise-sjangeren tett mot hjertet. Min største lidenskap er formidling av tekst, og det er noe veldig nakent ved viser som gjør at tekstene kommer veldig godt fram. Jeg har også alltid elsket å lytte til elektronisk musikk, men hadde aldri sett for meg at det skulle være mulig å kombinere disse to sjangrene, men med litt magi fra produsentene bak BigHall Audio viste det seg å være en perfekt miks.

For Evelyn Malin er det viktig at hennes identitet kommer frem i musikken, å synge på dialekt ble derfor en naturlig vei å gå for henne.

– Da jeg begynte å eksperimentere med låtskriving, skrev jeg engelske tekster. Det var på en måte en liten åpenbaring da tanken om å skrive på norsk falt ned i hodet mitt en dag. Det var en ganske stor omstilling å gå fra engelsk til norsk, hvis man skulle gå i klisjè-fella i norske tekster høres det kleint ut veldig fort, kontra engelske tekster der man «slipper unna» med mer.

Jeg føler at rommet mellom meg og lytteren blir mindre ved å synge på morsmålet mitt, og særlig dialekt, da det blir mye mer nært og mer sårbart. Dialekten min er en stor del av identiteten min, og jeg vil legge så mye som mulig av meg selv i musikken min.

Mosjøen- jenta er også ute med ny musikkvideo til «Ishav». Musikkvideoen er spilt inn i vakre naturomgivelser rundt Gullfjellet utenfor Bergen, og låten har fått et fortjent vakkert visuelt utrykk.

– Det var egentlig veldig surrealistisk! En egen musikkvideo virket som en veldig fjern og usannsynlig drøm da jeg var liten å danset og sang foran speilet med hårbørste-mic. Så da jeg plutselig sto der i et fotostudio i Bergen begynte det sakte men sikkert å gå opp for meg. Jeg er ikke så kameravant, og har aldri kunnet danse, så når jeg fikk et slør i hendene som dansepartner tok det er par pils før jeg klarte å slippe meg løs.

Den andre lokasjonen var rundt Gullfjellet utenfor Bergen. Det var et helt fantastisk fint landskap som jeg syns passer stemningen i låta helt perfekt. Jeg tror det var et par intetanende skigåere som hevet øyenbrynene da de så meg, med gul regnkåpe under en svær pelsjakke, snublende oppover fjellsiden. Jeg er glad vi ikke var der i bjørnejakt-sesongen da det kunne være ganske lett å ta feil!

Mange artister ville nok ha valgt Madison Square Garden eller O2 Arena om de kunne valgt sin drømmekonsert. Den jordnære Mosjøen- jenta har derimot forestilt seg noe helt annet.

– Det må uten tvil være Kirkhelleren på Træna. Det er ikke den største arenaen, men den har helt fantastisk akustikk og ubeskrivelige omgivelser. Et sted jeg virkelig håper jeg får muligheten til å opptre på en gang.

Med «Ishav» listet på NRK P1 og spilletid hos NRK P3 har hjulene virkelig begynt å rulle for Evelyn Mali. Dette har ført til en travel tid i vente for jenta med de store drømmene.

– Jeg tror tiden framover kommer til å by på mange spennende eventyr, nye bekjentskaper og erfaringer. Jeg gir ut en enda en singel om ikke så lenge, og til høsten slipper jeg en EP. Jeg skal også spille live, som kanskje er det jeg ser mest fram til. Det er ingenting som gjør meg lykkeligere enn å formidle historiene mine og skape kontakt mellom meg og publikum.

Sjekk ut musikkvideoen til «Ishav» her.